Andere activiteiten

pdf mail print

Lustrumconferentie DAIMH-WAIMH-Vlaanderen

Datum: 13-03-2015 t/m 14-03-2015
Locatie: Veldhoven - Nederland

Op 13 en 14 maart 2015 heeft onze Tweedaagse Lustrumconferentie plaats op “Koningshof” te Veldhoven (Nederland). Deze conferentie wordt georganiseerd door de Nederlandse en Vlaamse affiliaties van WAIMH om het 10-jarig bestaan van beide verenigingen gezamenlijk te vieren. De conferentie belooft een wetenschappelijke en maatschappelijke, maar ook collegiaal bruisende ontmoeting te worden. We heten u van harte welkom in de bosrijke Kempen.

 

Vanuit een multidisciplinair kader zal de rol van sociale relaties in de vroege ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen belicht worden. Wat betekent het om als baby in een relationele wereld geboren te worden die alsmaar complexer en diverser blijkt? Hoe nemen baby’s en (zeer) jonge kinderen actief deel aan hun relationele omgeving? Welke invloed hebben deze ervaringen op de genetische, neurofysiologische en sociale ontwikkeling? Hoe kunnen wij deze kennis inzetten binnen onze klinische praktijk? Wat is de stand van zaken in Nederland en België met betrekking tot het denken over Infant Mental Health-zorg?

 

Enkele inspirerende nationale en internationale sprekers zullen vanuit hun nieuwste bevindingen een apart stuk van deze complexe materie belichten.

DAG 1 Gedurende de eerste dag ligt het accent op de interpersoonlijke ontwikkeling van het ongeboren en (zeer) jonge kind, beschouwd vanuit evolutionair-epigenetisch perspectief. Er zal worden getoond hoe omgevingsinvloeden interageren met de ontwikkeling van erfelijkheid, brein en gedrag - en vice versa - en hoe deze doorwerken over verschillende generaties heen. Er wordt stilgestaan bij de dynamiek en psychofysiologische ervaringen van aanraken en aangeraakt worden (‘social touch’-hypothese). Tevens wordt er een koppeling gemaakt naar de huidige stand van zaken betreffende evidence based IMH-behandeling.

DAG 2 Gedurende de tweede dag zal getoond worden hoe vroege relationele dynamiek tot leven komt tussen volwassenen en baby’s binnen zowel klinische als niet-klinische populaties. Het mozaïek van ritmiek, harmonie, mimiek, narratief en andere intuïtieve micro-mechanismen die kenmerkend zijn voor een ouder-baby interactie zullen belicht worden vanuit een cross-cultureel, ethologisch en psychofysiologisch perspectief. Bovendien wordt er getoond hoe gelijkaardige micro-mechanismen bij niet-menselijke primaten een bron van informatie vormen om onze menselijke relaties te leren begrijpen.

 

De conferentie zal worden afgesloten met een maatschappelijk debat, waarin enkele pioniers van de IMH-zorg in de Lage Landen in dialoog zullen treden over de toekomst van Infant Mental Health in Vlaanderen en Nederland.

 

Naast een inspirerend inhoudelijk kader zijn er ook verschillende gelegenheden om collega’s te ontmoeten. Op de eerste conferentiedag bestaat de mogelijkheid om met elkaar te dineren. Aansluitend biedt DAIMH u die avond een swingend feest aan.

 

U vindt alle nodige informatie rond programma en inschrijvingsmogelijkheden op onze websites: http://www.waimh-vlaanderen.be/lustrumconferentie en http://www.daimh.nl/pages/nl/activiteiten

Of download de pdf met alle info .
Terug

we hebben 79 gast(en) online

Laatste blogbericht

Interview rond toegenomen nomenclatuur in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie
12.10.2018

lees meer

Een jaar Integrale Jeugdhulp - Het werkveld evalueert - De Morgen 13.05.2015
13.05.2015

lees meer

Laatste nieuws

Herfstvergadering VVK - 30 november 2018
18.12.2017

lees meer

Aankomende evenementen

Lentevergadering VVK - 23 maart 2018

inschrijven

CB loginOnthouden

Wachtwoord vergeten?

Nog niet geregistreerd? Registreer hier